به گزارش «راهبرد معاصر»؛ تنشهای منطقهای افزایش یافت و پس از حمله رژیم صهیونیستی به تأسیسات حیاتی داخل خاک ایران و ترور فرماندهان و دانشمندان هستهای، جنگ میان ایران و رژیم صهیونیستی به اوج خود رسید. این حمله خاطرات جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس ایرانیان را زنده کرد.
در بحبوحه افزایش تنشها بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بهطور مستقیم و بیپرده از ایرانیان خواست تا علیه جمهوری اسلامی قیام و نظام خود را سرنگون کنند. رسانههای غربی شروع به طرح احتمال «تغییر حکومت» در ایران کردند و خواستار بازگشت به رژیم پادشاهی شدند و از عناصر ضدانقلاب استقبال کردند.
خشم، ناامنی و اضطراب به ظهور اثر وحدت گرایانه منجر میشود
با وجود این، فراخوانها پاسخ مورد انتظار را دریافت نکردند. برعکس، تبلیغات و فراخوانهای خارجی مبنی بر احیای احساسات ملیگرایانه میان بخش وسیعی از ایرانیان منتشر شد و بار دیگر تأثیر مفهوم «وحدت حول پرچم» که مردم را در مواجهه با تهدیدات خارجی، صرف نظر از اختلافات داخلیشان متحد میکند، به جهانیان نشان داد.
عبارت «وحدت حول پرچم» به تمایل شهروندان به اتحاد و نشان دادن ملیگرایی و حمایت بیشتر از دولتشان در مواقع تهدید خارجی یا اضطرار ملی میپردازد. این اصطلاح نمادگرایی خود را از تصویر استعاری شهروندانی میگیرد که به معنای واقعی کلمه دور پرچم کشور خود به عنوان نشانهای از اتحاد در مواجهه با مشکلات جمع میشوند.
جان مولر این اصطلاح را دهه ۱۹۷۰ میلادی ابداع کرد، زمانی که مطالعه میکرد چگونه حمایت عمومی آمریکا از رئیس جمهوری معمولاً در دوره درگیریها و بحرانهای بینالمللی افزایش مییابد. وی استدلال کرد، ایده «وحدت حول پرچم» جنبهای اساسی از رفتار اجتماعی انسان را در برمیگیرد؛ غریزه وحدت در مواجهه با تهدید مشترک. در مواقع ترس یا بیثباتی مردم به طور طبیعی به دنبال همبستگی هستند.
بسیاری از کارشناسان علل این پدیده را بررسی کردهاند. تاجفل آن را به «نظریه هویت اجتماعی» نسبت و نشان میدهد تعلق ملی، مردم را در مواقع بحرانی به حمایت از نهادها و نمادهای ملی سوق میدهد. برخی محققان بر خود تهدید تمرکز کردهاند و معتقدند، نیاز مردم به افزایش امنیتشان، آنها را به تجمع و حمایت فزاینده از نهادهای ملی سوق میدهد.
دیگران از منظر عاطفی به این پدیده نزدیک شدهاند و توضیح دادهاند که خشم، ناامنی و اضطراب به ظهور اثر وحدت گرایانه منجر میشود. مطالعهای بر روی نزدیک به ۲۰۰ جنگی که ارتش آمریکا در آنها شرکت داشته است، نشان میدهد این اثر بدون پیامهای تأثیرگذاری که بهوسیله نخبگان ساخته شده است، نمیتواند رخ دهد.
در ایران، جنگ به وضعیت «وحدت حول پرچم» منجر شد، به طوری که پرچمها و نمادهای ملی ایران به طور گسترده برافراشته شدند و تجمعاتی در همبستگی با دولت برگزار شد. معترضان خشم خود را از تجاوزات رژیم صهیونیستی ابراز کردند و مقاومت و واکنش به تجاوزات را موضوعی مربوط به کرامت و عزت ملی دانستند. ایرانیان خارج از کشور نیز در شهرهای اروپایی همبستگی خود را ابراز، اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم کردند و پرچمهای ایران را به اهتزاز درآوردند.
فراخوان نتانیاهو از ایرانیان برای قیام علیه دولتشان با مخالفت گسترده مواجه شد. بسیاری از ایرانیان، صرف نظر از موضعشان درباره حکومت، سخنرانی وی را ریاکارانه دانستند و آن را محکوم کردند. یکی از ساکنان تهران گفت: رژیم صهیونیستی عشق ما به کشورمان را دست کم میگیرد؛ بمباران، ما را به خیابانها علیه دولتمان نخواهد کشاند.
در رسانههای اجتماعی، بسیاری از ایرانیان خشم خود را ابراز کردند و مخالفان سابق نیز گفتند، گرچه مخالفتهایی وجود دارد، اما اکنون موضوع، وحدت ملی است.
فراخوان نتانیاهو از ایرانیان برای قیام علیه دولتشان با مخالفت گسترده مواجه شد
بنابراین، واضح است مفهوم «وحدت حول پرچم» همچنان در مواجهه کشورها با تهدید خارجی پابرجا و مؤثر است، همانطور که درباره ایران پس از حملات اخیر رژیم صهیونیستی شاهد بودیم. با وجود اختلافات داخلی و دیدگاههای متفاوت، تهدیدات خارجی و وضعیت خطر، احساس همبستگی و وحدت ملی را میان بخش وسیعی از ایرانیان تقویت و آنها را پشت سر دولت و حاکمیت متحد کرده است.